(a Kelet Magyarország c.napilap cikke) Környezetbarát projektet mutatott be egy ingatlanfejlesztő csütörtökön a megyeszékhelyen.

NYÍREGYHÁZA. A geotermikus energia alkalmazása a lakossági ingatlanfejlesztésben ma még nem általános Magyarországon, ahol pedig rendelkezésre áll ez a megújuló energia. Vannak előremutató példák, ilyen az Alfa Group Ha11er elnevezésű projektje is, amelyet az ország összes megyeszékhelyén bemutatnak.

Azt a 21. századi életstílust szeretnénk közelebb hozni az emberekhez, amelyet ez a közeljövőben felépülő, 256 lakásos társasház képvisel, ezért személyes találkozókon mutatjuk be az elképzeléseket – mondta az országjárás céljáról csütörtökön az OTP nyíregyházi ingatlanirodájában Sipkovits Gizella. – Fiatalos életmódot kínálunk– tette hozzá a projekt egyik felelőse, aki példákat is említett: sok zöldfelület és közösségi tér várja a leendő lakókat, lesz például tetőkert és napozóterasz is.

Kiváló energetikai tanúsítvány

A projekt legfontosabb eleme a zöldenergia felhasználása, ami nemcsak környezetkímélő, hanem alacsony rezsit is eredményez. A geotermikus energia kihasználásával alacsony lehet a fűtési költség – nincs gázszámla –, s a klimatizálás sem terheli a környezet. Ez a megoldás – különösen a társasházakban – még nem jellemző; egy új szemléletet szeretnénk meghonosítani, hogy a lakók minél zöldebb módon élhessenek – taglalta a szakember, majd hozzátette: nagy figyelmet fordítanak a szigetelésre is, mind a tervezők, mind a kivitelezők arra törekszenek, hogy az épület energetikai tanúsítványa a legmagasabb kategóriába essen, és természetesen a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit is megteremtik.

Kímélik a környezetet

A földszinten a mindennapi élet szempontjából fontos üzletek kapnak helyet, ez pedig – a kényelem mellett – azzal jár, hogy mindenki helyben, autózás nélkül intézheti el az ügyeit, ezzel is kímélve a környezetet. A környezettudatos közlekedés feltételei ugyancsak adottak: lesz kerékpártároló, akárcsak töltőállomás az elektromos autóknak – tudtuk meg Sipkovits Gizellától, aki azt is elárulta: ez az első projektjük, amelyen keresztül bemutatják a frissességet, környezettudatosságot a piacnak, és a továbbiaknál is ezen az úton kívánnak haladni, sőt a vállalat a saját irodáit is ezen szempontok mentén alakította ki.

 

A geotermikus energia

A geotermikus hőszivattyúzás energiaforrása a föld, amely hatvan–nyolcvan centiméternél mélyebben soha nem fagy meg, és négy–öt méternél nagyobb mélységben tizenegy–tizenöt Celsius-fok hőmérsékletű. Magyarország ezen a területen jobb adottságokkal bír a többi európai országnál. A geotermikus hőszivattyúzás a legjobb megoldás környezetvédelmi szempontból, ugyanis ennek a legcsekélyebb a szennyező hatása.

Az eredeti cikk letölthető itt (PDF, 2MB)» A cikk online megjelent a www.szon.hu oldalon is.