A geotermikus energia alkalmazása a lakossági ingatlanfejlesztésben ma még – sajnos – nem általános dolog Magyarországon, pedig rendelkezésre áll ez a megújuló energiafajta. Szerencsére vannak előremutató példák, ilyen a Haller11 projekt Budapesten.

Napjainkban egyre fontosabbá válik az élet minden területén a környezettudatosság, az, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Ugyanakkor minden ember természetes igénye a jó, kényelmes, biztonságos élet. E két fontos – időnként egymásnak ellentmondónak tűnő – cél szem előtt tartása a többi között a modern városfejlesztés, azon belül az ingatlanfejlesztés egyik legaktuálisabb feladata. S hogy ez mit jelent a gyakorlatban?  A választ egy példával lehet a legplasztikusabban szemléltetni: az Alfa Group International magyarországi érdekeltségének egyik folyamatban lévő projektjével, a Haller11 néven futó fejlesztéssel.

A lakóépületek, ipari, kereskedelmi, logisztikai célú ingatlanok fejlesztésével, létesítménygazdálkodással, bérbeadással, asset managementtel foglalkozó osztrák cégcsoport az egyedi, zöld megközelítésű koncepciót ülteti a gyakorlatba a minden kényelmet kiszolgáló, energia- és környezettudatos, kényelmes és rugalmas életnek terepet kínáló, fiatalos, sok közösségi térrel ellátott lakóépület-komplexum létrehozásával. A projekt minden szakaszában igyekeztek a zöld megoldás mellett voksolni, nem volt ez másként a hűtés-fűtés megtervezésekor sem. A választás természetes módon esett napjaink legkorszerűbb környezetkímélő megoldására, a geotermikus hőszivattyúra. Mint Korompay Zoltán, a Geo Concept Kft. ügyvezetője indokolt: a geotermikus hőszivattyú napjaink leghatékonyabb fűtési/hűtési megoldása, mert a hőszivattyú révén ‐ a hőmérséklettől függően ‐ a szállított hő kb. egyötöde mértékű energia felhasználásával valósul meg a hő átmozgatása és fűtési‐hűtési célú felhasználása. Azaz, ha 10‐15 kW hőt szeretnénk „szivattyúzni”, akkor mintegy 2‐3 kW elektromos áramot kell ehhez felhasználnunk. Ez nagyjából egy nagyobb teljesítményű  hajszárító által igényelt energiának felel meg. Olyan rendszert választottak a kazánon túl is, amely a geotermikus energia-kínálta lehetőségeket úgy használják ki, hogy a környezettudatos lakók otthon is nyomon követhetik saját felhasználásukat – a racionális energiahasználatra ösztönzi a leendő lakókat.

A geotermikus rendszert választotta a Haller11 projektet tervező mérnökcsapat, amely határon átívelő együttműködésben készítette el a terveket. „Az új emberek és az új elképzelések mindig gazdagabbá tesznek egy-egy projektet, kiváltképpen akkor, ha különféle megközelítésben látnak egy-egy dolgot” – indokolta a tulajdonosok döntését az osztrák team vezetője, Camillo Spiegelfeld, a WERKSTATT WIEN – Spiegelfeld ZT GesmbH vezetője hozzátéve: „ez a projekt iskolapéldája lett a legmodernebb nemzetközi standardok alkalmazásának az ingatlanfejlesztésben”. A megrendelők szándéka az volt, hogy az osztrák mérnökök munkájával egy kicsit másfajta szemléletmód és újfajta inspiráció keletkezzen, aminek eredményeként valami új és izgalmas jöjjön létre a magyarországi lakossági ingatlanfejlesztésben – mondja a szakértő, aki arra is kitért, hogy irodája már megszokta a csapatmunkát. Van, amikor mérnöki munkát végeznek, máskor kreatív feladatokat látnak el, esetenként a kettő ötvözetét. A kölcsönös tanulás fontos hozadéka az ilyen munkának, ami ráadásul egyre inkább elterjedtebb, már csak azért is, mert a helyi szakemberek ismerik csak igazán a helyi szabályokat – fejtette ki Camillo Spiegelfel, akinek a feladata az épület homlokzatának a megalkotása volt. Az együttműködés kezdete volt, hogy Budapesten találkoztak a fejlesztővel és a helyi mérnökökkel. Nem csak magát a terepet szemlélték meg, hanem a környéket is, mivel a tervezéshez elengedhetetlennek találták a helyi „levegő” beszippantását, a környék megismerését is. A benyomások sokat segítettek abban, hogy Bécsbe visszatérve belevágjanak a munkába, amelynek során mindvégig napi kapcsolatban álltak a magyar tervezőkkel.

Ez a fajta szemlélet – a környezettudatosság nem csak a szó elterjedt, a fenntarthatósági szemléletű értelmében jellemzi a Haller11 projektet, hanem abban is, hogy a fejlesztők alapelve a megálmodott ingatlan belesimulása a környezetébe. Hiszen, mint vallják – az életminőséget meghatározó körülményeknek nagyban kell befolyásolniuk minden egyes fejlesztést.

A cég.

Közel húsz év alatt az Alfa Groupot többször kitüntették projektjeiért. Magyarországi érdekeltsége ingatlanfejlesztőként, létesítménykezelőként, bérbeadóként és asset managementtel foglalkozik. Lakossági, ipari és logisztikai területen egyaránt vannak projektjei. Debütálása a Budapest VII. Kerületében a Gozsdu Udvar régiójában, a Király utcában volt, az ottani szálloda máig sikeresen működik.

A geotermikus energia

A geotermikus hőszivattyúzás primer energiaforrása a föld, vagyis a lábunk alatt a talaj, mely 60‐80 cm‐nél mélyebben sohasem fagy meg, és 4‐5 m‐nél nagyobb mélységben +11- +15 C hőmérsékletű. Magyarország területén a geotermikus adottságok még előnyösebbek, mint a többi európai országban.

A geotermikus hőszivattyúzás környezetvédelmileg is a leghatékonyabb megoldás, mivel alacsony energia felvételével, a primer „szennyező” hatása is a legcsekélyebb. Ezen kívül a föld tömegét egy olyan puffernek használjuk, mely a nyári hűtésből származó hőt eltárolja számunkra a téli fűtéshez.

 

A HVG Plusban rólunk megjelent cikk letöltése.

Forrás: HVG Plus
napilap, 2017.08. 02.